De första ursprungsmärkta KRAV-produkterna finns i butik

För att det ska bli lättare för kunderna att välja lokalt producerad KRAV-certifierad mat i butiken kan KRAV-anslutna företag välja att komplettera med en ursprungsmärkning. Orust-Grönt är först ut med att ursprungsmärka sina KRAV-certifierade produkter och nu finns deras örter, tydligt paketerade i påsar märkta med KRAV och Orust.

KRAV-märkningen visar våra kunder hur örterna odlas och med den kompletterande ursprungsmärkningen får de också reda på var örterna odlas, säger Lisbeth Dahlin, Orust Grönt.

Orust Grönt ligger på Orust, en mil väster om Uddevalla och har varit KRAV-certifierad sedan 2001. Där odlas bland annat kryddor som Grekisk basilika, Citronbasilika, Mexikansk dragon och Fransk dragon. Syftet med KRAVs ursprungsmärkning är att ge möjlighet för de KRAV-anslutna företagen att tydligt synliggöra var produkterna kommer i från.

– Ursprungsmärkningen är ett perfekt komplement till KRAV-märkningen och möjlig tack vare KRAV-certifieringens krav på full spårbarhet, säger Staffan Carlberg, chef för kundvård och försäljning, KRAV.

Precis som alla andra KRAV-certifierade växthusodlare har Orust Grönt ställt om enligt KRAVs nya regler för att ytterligare minska klimatpåverkan. Bland annat genom att minska användandet av fossila bränslen, minst 80 procent av uppvärmningen sker med hjälp av förnyelsebar energi.

Här kan du läsa mer om KRAVs regler för ursprungsmärkning.


Källa